
Zserbó
Hozzávalók:
Tésztához:
120 g NoCarb Rost SütőMix
80 g vaj
4 ek. édesítő (Süssina)
4 tojás
1,5 csomag sütőpor (18 gr)
1 csomag instant élesztő
50 ml langyos tej
1 kisdoboz joghurt
4-5 g só
A töltelékhez:
200 g diétás sárgabarack lekvár
200 g darált dió
4 evőkanál édesítő
1 citrom reszelt héja
Tetejére:
100 gr étcsokoládé, 1 ek olaj
Mielőtt nekifogunk a tészta összeállításának, készítsünk mindent elő:
Kapcsoljuk / gyújtsuk be a sütőt, a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Készítsük elő a tölteléket: a diót ledaráljuk és összekeverjük az édesítővel, ízlés szerint tehetünk hozzá citromhéjat vagy vaníliát is. A lekvárt is helyezzük kéz közelbe. Egy nagyobb vágódeszkát, nyújtófát és egy akkora frissen tartó fóliát, amekkorát rá tudunk simítani a vágódeszkára úgy hogy a széleit alá tudjuk hajtani. Így könnyebben lehet majd kinyújtani a lapokat.
Egy tálba belemérjük a rostot, hozzáadjuk az édesítőt, sót sütőport, élesztőt és alaposan összekeverjük.
Majd hozzáadjuk adjuk a vajat, kefirt, tojásokat. Alaposan összegyúrjuk a tésztát - néhány percig gyúrni kell, amíg szépen összeáll, és már nem ragad sem a kezünkhöz sem a tál oldalához.
Az így kapott tésztát 5 egyforma cipóra vágjuk és egyesével elkezdjük kinyújtani.
A fóliára helyezzük az első cipót és olajjal megkent nyújtófával kb. akkora lapot nyújtunk, mint amekkora a tepsink, kb. 3 mm vastagságúra. Majd a fóliával együtt felemeljük és fóliás oldalával felfele belefordítjuk a tepsibe.
Ha készen vagyunk vele, akkor megkenjük vékonyan lekvárral és megszórjuk a darált-édesítős-citromhéjas dióval, majd jöhet a következő lap. Ezt folytatjuk addig, amíg elkészül az ötödik lap is. Amikor az utolsó lapunk is készen van és szépen rásimítottuk a többi tetejére ezt is vékonyan kenjük meg lekvárral és egy fogvájó segítségével sűrűn szurkáljuk meg egészen az aljáig. Azért kell megkenni a tetejét is lekvárral, hogy ne száradjon ki a süti teteje,- míg a közepe kisül.
Sütőbe tesszük és 180 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük (tűpróba - sütési idő sütőtől is függ)
Ha a süti kisült kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt szépen kiemeljük a tepsiből - ehhez segítséget nyújthat a tepsi szélein kilógó sütőpapír.
A csokit gőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük az olajat, és szépen rásimítjuk a kihűlt süti tetejére.