Szilvás pite


Hozzávalók:

A tésztához:

120 g rostmix

3 tojás + 1 lekenéshez

1 csomag sütőpor

1 ek. só

3 ek édesítő

150 ml natur joghurt

100 g olvasztott vaj 

0,5 dl víz

2 tk örölt fahéj


A töltelékhez:

1/2 kg. szilva

2 tk örölt fahéj

2 ek édesítő

1 citrom héja

+ 1 kevés daramix

Elkészítés:

A 3 tojást, vizet, sót, édesítőt, fahéjat, joghurtot, vajat összekeverjük, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a sütőporral kevert rostmixet. Amíg előkészítjük a szilvát, a hűtőben pihentetjük a tésztát. 

A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk.

Egy kis tálban összekeverjük a fahéjat az édesítővel és a citromhéjjal.

A tésztát ezután két részre osztjuk, az egyiket kör, a másikat téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra nyújtjuk. 

Én a köralakút sütőpapíron nyújtottam, így könnyebben át tudtam rakni a piteformába (nekem szilikonos van, ha neked nem, akkor vajazd ki, és rostmix-szel "lisztezd" be.)

Miután beletettem a formába, kézzel belenyomkodtam picit az oldalát, hogy a végén szép legyen a széle, és ahol kicsit kilógott, ott késsel levagdostam a felesleget.

Ezután megszórtam daramix-szel, hogy ne ázzon át a tészta.

Erre pakoltam rá a szilvákat belsejükkel felfele, megszórtam a fahéjas keverékkel, és a téglalap alakú tésztából csíkokat vágtam, és berácsoztam a pite tetejét. A csíkokat megkentem tojással.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütöttem.