Bejgli

Hozzávalók a tésztához:

180 g Nocarb rostmix
150 g mogyoróolaj vagy kókuszzsír
6 db tojás
2 dl soya light tej
4 ek édesítő
12 g sütőpor, csipet só

A mákos töltelékhez:
100 g darált mák
3 ek édesítő
fél dl soya light tej
30 g aszalt meggy
fél citrom reszelt héja és leve
1 tojás

A diós töltelékhez:
10 dkg darált dió
3 ek édesítő
fél dl soya light tej
30 g aszalt meggy
fél citrom reszelt héja és leve
1 tojás

A túrós-áfonyás töltelékhez:

30 dkg. túró

2 ek édesítő

2 tojás sárgája

2 csapott evőkanál Nocarb daramix

2 csomag zéró vaniliás cukor (vagy 2 kk. vanília aroma)

60 gramm áfonya

fél citrom héja


+ 3 tojás sárgája a bejglik lekenéséhez


A tésztához a rostmixet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A többi anyagot egyneművé keverjük, majd hozzáadjuk a rostmixes keveréket is, és szép sima tésztává dolgozzuk.
Félretesszük, amíg elkészítjük a töltelékeket.

A mákos és a diós töltelék hozzávalóit összekeverjük és külön-külön kisebb lábasban, lassú tűzön 2-3 percig átgőzöljük, majd kihűtjük. A túrós töltelék hozzávalóit csak össze kell keverni, nem kell főzni.

A tésztát három részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot téglalappá nyújtjuk.

A mákos tölteléket egyenletesen szétkenjük rajta, feltekerjük és egy szilikonos tepsibe, vagy sütőpapírra helyezzük.
A második és harmadik tésztát ugyanígy kinyújtjuk, megkenjük a diós illetve a túrós töltelékkel, feltekerjük és az első mellé tesszük.

A rudak tetejét sütés előtt villával átszurkáljuk (egészen a tészta aljáig), hogy a gőz ki tudjon jönni és ne nyomja szét a tésztát, végül megkenjük őket a tojás sárgájával. 175 fokos sütőben, 40 perc alatt megsütjük ezt a csodás kalácsot.

Amikor az orrunkat megcsapja a kalács illata, kezdjük figyelni a színét, mert a sütők hőfoka eltérhet. Szép piros legyen, de ne süssük túl.